Konstnären Jeff Koons. Foto: Lise Åserud/TT

Konstnären Jeff Koons döms för plagiat av fransk reklamkampanj

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska konstnären Jeff Koons döms för att ha plagierat en fransk reklamkampanj från 1985. Han ska nu betala motsvarande 1,5 miljoner kronor för brott mot upphovsrätten, skriver Artnet.

Det var år 2014 som fransmannen Franck Davidovici upptäckte att den surrealistiska reklamkampanj föreställande en kvinna och en griskulting han år 1985 skapade för klädesmärket Naf Naf påminde om en skulptur undertecknat Koons vid en utställning på Centre Pompidou i Paris. Det rapporterar Artnet.

Jeff Koons skulptur som skildrar en liknande scen som den vid reklamkampanjen, kom till år 1988 – och de båda verken har även titulerats samma sak: ”Fait d’hiver”.

När Davidovici upptäckte likheterna stämde han den amerikanska konstnären för plagiat. Och nu, fyra år senare, har dom kommit i målet där Jeff Koons döms till att betala motsvarande 1,5 miljoner kronor för att ha brutit mot upphovsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.