Mansdominansen på amerikanska konstmarknaden synliggörs i nytt projekt. Foto: Siobhan Hebron/Gallery Tally

Så ser mansdominansen i konstlivet ut

Uppdaterad
Publicerad

Genusrepresentationen blir konstverk genom nytt initiativ.

Stora gallerier i New York har granskats, liksom de heta gallerierna i Los Angeles. Också institutioner som Whiney Biennalen deltar i undersökningen.

Och resultatet inom den amerikanska konstvärlden är konsekvent.

Manliga konstnärer är i överväldigande majoritet på de allra flesta gallerier och institutioner som konstnären och pedagogen Micol Hebron undersökt, rapporterar The Art Newspaper.

Gestaltas i bild

Hon har därefter bett konstnärer gestalta snedfördelningen och fått in hundratals svar som finns på gallerytally.tumblr.com.

Inspirationen kommer från Guerilla Girls aktioner sedan 1980-talet som på mer och mindre handgripliga sätt visat hur vit och mansdominerad konstvärlden är. Genom att affischer, göra performances har de under närmare trettio år visat på fördelningen av de konstnärer som visas på museer och gallerier.

Projektet expanderar

Micol Hebrons konstproject Gallery Tally ska nu exporteras utanför USA. I sommar ber hon om frivilliga bidrag i form av affischer som redovisar statistik från gallerier i Berlin, London, Tokyo och Tel Aviv.

Frågan är vad en belysning av Stockholms gallerivärld skulle visa. Vanja Hermele är genusvetare och blivande doktorand på Stockholms universitet och hoppas att projektet också kan komma hit.

– Det vore extremt roligt om det gjordes i Sverige och väldigt välbehövligt, säger hon.

Privata gallerier: ”vit fläck”

Själv undersökte hon representationen i konsten 2009 men konstaterar att det behöver göras nya mätningar.

– Den här frågan behöver hela tiden lyftas om och om igen. Just den privata gallerimarknaden är något av en vit fläck, det har inte gjorts många undersökningar av genusfördelningen där, säger hon.

Fredrik Svensk är chefredaktör för konsttidskriften Paletten och han påpekar att konstvärlden ser olika ut inom olika områden.

– Även om många internationellt kända svenska konstnärer är kvinnor är det mest män som ställs ut på privata gallerier, det är min spontana upplevelse. För institutioner som får offentliga medel arbetar med jämställdhetsfrågor men kommersiella gallerier har inget sådant uppdrag, säger han.

”Välkomnar genomgång av svensk marknad”

Vanja Hermele beskriver den svenska konstvärlden som en blandad karta.

– För samtidigt som det kan vara en majoritet män på highbrowgallerierna kan det vara en många kvinnor som ställer ut på gallerierna på Hornsgatsbacken. Gallerier med konst som närmar sig konsthantverk och som inte traditionellt setts som lika fina, säger hon.

– Så jag välkomnar otroligt mycket en genomgång av den svenska konstmarknaden, det skulle vara bra om vi fick syn på maktordningen i den, säger Vanja Hermele.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.