Konststjärnan Christos Trump-protest: lägger ned 20-årigt konstprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Fem dagar på jobbet och den nye amerikanska presidenten Donald J Trump har hamnat i konflikt med en av konstens storstjärnor.

I 20 år har konstnären Christo jobbat med att täcka sju mil av Arkansasfloden med ett tillfälligt tak, tanken var att det i skönhet skulle övertrumfa Christos tidigare succéer som när han och hans fru Jeanne-Claude draperade det tyska riksdagshuset i tyg, eller när de satte drygt 7000 saffransfärgade portar av nylon i New Yorks Central Park.

Men nu sätter han stopp för projektet, trots att han hittills spenderat 15 miljoner dollar på att realisera det. Problemet är nämligen att marken som ska täckas ägs av staten och staten har, som Christo förklarar det för New York Times, en ny hyresvärd och han vill inte göra ett verk som gagnar denna hyresvärd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nye president

Mer i ämnet