Kommunalrådet Lars Ahlkvist (M) avbildas som romersk legionär. Konstverket har kostat kommunen 300 000 kronor. Foto: Jonas Karlsson/Skånska Dagbladet

Legionärmålning kostade Hörby 300 000

Uppdaterad
Publicerad

Motivet: kommunalrådet Lars Ahlkvist (M) klädd som romersk legionär. Notan: 300 000 skattekronor, trots att upphandling saknas. Nu tätnar frågetecknen kring muralmålningen i Hörbys kommunhus.

Sida vid sida med kommunalrådet Lars Ahlkvist kommer den lokala affärsmannen Anders Jarlskog och hans sambo att avbildas på jättemålningen, utklädda till kung Karl den XI och adelsdamen Leonora Ulfeldt, skriver Skånska Dagbladet.

Den som håller i penseln är konstnären Johan Falkman, en nära bekant till Jarlskog och Ahlkvist. Jarlskog har till och med beskrivits som Johan Falkmans mecenat.

Upphandling saknas

Den sammanlagda kostnaden för konsten landade på 600 000 kronor. Hälften av beloppet stod det kommunala fastighetsbolaget Hifab för, som äger kommunhusbyggnaden. Den andra hälften betalades med skattemedel.

Däremot gjordes aldrig någon riktig upphandling av konsten, vilket lagen kräver. Uppdraget gick istället direkt till Falkman. Det var heller inte politikerna i Hörby som fattade beslut om investeringen, utan notan godkändes av kommunens ekonomichef Robert Odeberger genom ett så kallat delegeringsbeslut, enligt Skånska Dagbladet.

”Är bevandrad i konst”

Lagkravet på att en konstkännare ska vara inblandad i beställningen när en kommun köper konst tycker Lars Ahlkvist däremot att man levt upp till.

-Jag känner att jag för egen del är väl bevandrad i konst. Jag kommer från en konstnärsfamilj och har ägnat mycket tid åt det, säger han till tidningen.

På frågan om han har någon utbildning inom konst, svarar han:

-Jag trodde att det var kunskap som eftersträvades, inte utbildning. Jag kan inte se att jag har några bekymmer med kunskapen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.