Författaren Stieg Larsson skrev den framgångsrika Millennietrilogin. Han är också hedersmedborgare i Umeå. Nu får han ett minneskonstverk till sin ära. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Konstverk till minne av Stieg Larsson

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Måns Wrange har gjort ett konstverk till minne av den populäre författaren och antirasisten.

Konstverket har fått det latinska namnet ”Bibliotheca Non Grata” – vilket på svenska betyder ”det oönskade biblioteket”. Det består av ett antal bokryggar med titlar på böcker som skrivits men aldrig blivit utgivna.

Böckerna ”för farliga”

Konstnären Måns Wrange har gjort verket i samarbete med Igor Isaksson. De vill sätta ljuset på de böcker som har refuserats eftersom de varit för okommersiella, för farliga eller för nyskapande.

– Man kan se verket som en hyllning till det fria ordet. Man kan fundera över hur det skulle se ut om böcker som Karl Marx ”Kapitalet”, Franz Fanons ”Svart hud, vita masker” eller Simone de Beauvoirs ”Det andra könet” hade refuserats, säger Måns Wrange.

Titlarna man kommer kunna skymta i verket är titlar på verkliga refuserade böcker. Dessa kommer att präglas på bokryggar som blidar ”ett slags spökbibliotek”.

– Uppdraget var att göra ett verk som anknyter till de värderingar som Stieg Larsson kämpade för: yttrandefrihet mot diskriminering, säger Måns Wrange.

Lyfter diskriminering

– Wranges ”oönskade bibliotek” gör en slags omskrivning av historien. Det är enligt mig ett mångbottnat verk som med ord, form och en kritisk skärpa går hand i hand med Stieg Larssons gärning och lyfter begrepp som maktordning, diskriminering och demokrati, säger Moa Krestesen, tillförordnad konstintendent, Umeå kommun.

Larsson hedersmedborgare

”Bibliotheca Non Grata” ska stå i det nyinvigda kulturhuset Väven. Kopplingen till Stieg Larsson förklaras med att den bästsäljande författaren är hedersmedborgare i Umeå, en utmärkelse han fick 2012, åtta år efter sin död. Larsson bodde i Umeå mellan åldrarna 9 och 21.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer