Röhsska museet stängde i februari 2017 – nu öppnas det igen. Maria Domellöf-Wik, redaktör på Göteborgs-postens kulturredaktion. Foto: TT

Krisen på Röhsska – därför tvingades museet stänga

Uppdaterad
Publicerad

Konflikter mellan ledning och personal, dålig ekonomi och en byggnad i så dåligt skick att ett helt våningsplan fick stängas. Krisen var djup när Göteborgs kulturnämnd beslutade att stänga Röhsska museet i Göteborg.

Sedan Göteborgs kulturnämnd tog beslutet att stänga Röhsska museet 2016 har Göteborgs stad lagt 15 miljoner kronor på att renovera Röhsskas lokaler, 4,5 miljoner i bland annat avgångsvederlag till personal som har sagt upp sig och 700 000 kronor på att förbättra arbetsmiljön för den befintliga personalen.

Maria Domellöf-Wik, redaktör på Göteborgs-postens kulturredaktion, har granskat Röhsska museet under flera år.

– Det känns som en enda lång följetong som vi kanske inte har sett slutet på än, men man kan säga att den akuta krisen intensifierades när Tom Hedkvist slutade som chef för museet 2015, säger Maria Domellöf-Wik till Kulturnyheterna.

”Huset var otroligt eftersatt”

Maria Domellöf-Wik ser ett antal skäl till att Göteborgs kulturnämnd beslutade att stänga Röhsska efter åratal av personalkonflikter.

– Just där och då när det gjordes tror jag att kulturnämnden kände ett stort behov av visa sin handlingskraft, att man gjorde något. Men samtidigt fanns det bakomliggande orsaker – man höll på med en stor omorganisation av hela museisektorn i Göteborg. Och huset var så otroligt eftersatt. Det läckte in, de hade stängt ett helt våningsplan för allmänheten, hade ingen anpassning till publik med funktionsvariationer, säger hon.

Ett mer kulturfattigt Göteborg

Att Röhsska stängde gjorde många göteborgare besvikna över hur staden prioriterar, tror Maria Domellöf-Wik.

– Det var mycket tankar och känslor kring att ett så populärt och centralt beläget museum i Göteborg stängde. Det har ju varit flera museer, bland annat Sjöfartsmuseet, som också har stängt. Så det bidrar ju till att det blir lite kulturfattigare i stan.

Har du haft någon insyn i Röhsskas arbete under stängningen?

–  Det har varit ganska svårt, för jag tror att de har varit väldigt angelägna om att dra ett streck över det gamla och bara fokusera framåt. De har jobbat med olika personalfrågor på museet. Bland annat har de anlitat ett företag som hade psykosyntes som en något kontroversiell behandlingsmetod, säger Maria Domellöf-Wik.

Röhsskas kris år för år

Ted Hesselbom, chef på Röhsska från 2007 till 2013, anklagas bland annat för gynnande av sig själv och anhöriga och kränkande behandling av personalen.

Hans efterträdare Tom Hedkvist säger upp sig i maj 2015 efter bara två år som chef.

De tillfälliga cheferna som tar vid skriver ett öppet brev till sin personalgrupp där de kritiserar museets anställda. Personalen kallas omogen och anklagas bland annat för att bedriva ett fult minspel.

I januari 2016 tillträder Susanne Erixon som chef. Hon får i uppdrag att på ett år styra upp ekonomin och förbättra arbetsmiljön för personalen. Men istället försämras situationen. Enligt facket är Erixon otrevlig mot sin personal och förstår sig inte på samverkan.

I september 2016 har det gått så långt att facken anmäler Röhsskas arbetsgivare Göteborgs stad till Arbetsmiljöverket. Susanne Erixon säger i december samma år upp sig själv en kort tid innan hennes kontrakt löper ut.

Senare under hösten beslutar kulturnämnden i Göteborg att stänga Röhsska och i februari 2017 slås portarna igen. Tanken är att hålla stängt i 15 månader, men det blir till slut två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.