KRO: ”Konstnärer tjänar allt mindre på sin konst”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturministerns ambition var att fler kulturskapare skulle kunna leva på sina inkomster. Men så har det inte blivit, enligt Konstnärernas riksorganisation.

Enligt de enkäter som KRO/KIF genomför har konstnärernas och konsthantverkarnas inkomster stått still eller till och med minskat de senaste åren och många lever på under 13 300 kronor i månaden.

– Konstnärer kan lägga allt mindre tid på sitt konstnärliga arbete och de tjänar allt mindre pengar på sin konst, utan måste ta andra jobb. Därför tas inte heller den konstnärliga kompetensen i landet till vara. Och situationen får också effekter på vilka som kan söka sig till det konstnärliga yrket när ersättningarna är så låga, säger Katarina Jönsson Norling, ordförande för KRO.

Val 2014 Kultur

”Skattesänkningarna och också gynnat konstnärer”

Enligt kulturministern har skattesänkningarna som regeringen gjort också hjälpt konstnärerna.

– På flera sätt har det ju blivit lättare att leva på sin lön. Och vi ska komma ihåg att det inte är unikt för Sverige med svåra villkor för konstnärer. I hela världen kan det vara svårt att leva på sitt skapande. Men de sänkta inkomstskatterna har betytt mycket även för konstnärer, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

”Inte många kan säga att det blivit bättre på åtta år”

Den beskrivningen skriver inte Katarina Jönsson Norling under på.

– Tyvärr kan vi inte se att skattesänkningarna har gynnat konstnärerna. Och jag tror inte att det är många konstnärer som kan säga att det har blivit bättre de senaste åtta åren, säger hon.

För kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är reformer som Skapande skola, ett bidrag som alla skolor kan söka för att bjuda in kulturskapare också till för att förbättra arbetsmarknaden.

Ökad kulturbudget – men inte för bild och form

Och hon hänvisar gärna till att kulturbudgeten har ökat sedan 2006, tvärtemot många europeiska länder som drabbats av lågkonjunkturen.

– Alliansen säger ju hela tiden att man ökat kulturbudgeten och det har man gjort i kronor och ören, konstaterar Katarina Jönsson Norling. Men samtidigt så har budgetposten bild- och formområdet faktiskt minskat från 113 miljoner till 95 miljoner.

Samtidigt finns det betydligt mer medel till konstområdet fördelade i andra delar av kulturbudgeten.

För att säkra att konstnärer ska få betalt vid utställningar infördes ett statligt avtal som reglererar ersättningarna, även om det fortfarande inte följs på alla museer.

Mu-avtalet på plats – följs av vissa

I går kom en undersökning som visar att bara 28 procent av konstnärerna får ersättning som följer avtalet.

Men kulturministern är stolt över att Mu-avtalet nu är på plats och reviderat så att konstnärer också ska få betalt för nedlagd arbetstid.

– Mu-avtalet har ju betytt jättemycket och är unikt i världen, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

– Men man har inte tillfört mer pengar till för att Mu-avtalet ska kunna efterlevas, säger Katarina Jönsson Norling.

Mer kulturpolitik blir det i Kulturnyheterna 19.00!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 Kultur

Mer i ämnet