• Viktigt meddelande:

    Brand med kraftig rökutveckling i ställverk utanför Stockvik i Sundsvall. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Kroppsarkitekten Lucy McRae suddar ut gränserna

Hon har skapat ett parfympiller som manipulerar kroppens svettdoft och en klänning som rodnar. I artisten Robyns video till ”Indestructible” är det hennes kostym som syns pumpa vatten genom plaströr på sångerskans kropp. Kulturnyheterna har träffat Lucy McRae.

Egentligen är hon utbildad inom balettdans, inredning och arkitektur. Men idag kallar sig Lucy McRae både sci fi-konstnär och kroppsariktekt – två påhittade jobbtitlar som ger henne friheten att utforska gränsen där den mänskliga kroppen slutar och teknologin tar vid.

– Jag är intresserad av att ta reda på om teknologi förändrar människans natur. Det är en intressant fråga, och jag har inte svaren – en konstnärs jobb är att visa på möjligheter, inte ge lösningar, säger Lucy McRae till Kulturnyheterna.

Kroppen blir en ”sprayflaska”

I sitt laboratorium i Los Angeles samarbetar hon med biologer, tekniker, vetenskapsmän och modeskapare. Resultatet är ofta en absurd blandning av samtliga discipliner i en och samma skapelse – som det sväljbara parfympillret, som gör att kroppen utsöndrar en viss doft.

Kosmetika, som arbetar inifrån och ut, och som gör kroppen till en ”sprayflaska”.

– Jag ville utforska vad som händer när vi dricker teknologi – blir kroppen teknologi då? Och hur förändrar det vår identitet som sexuella varelser, där doft och feromoner är så viktigt? säger Lucy McRae.

Samarbetade med Robyn

Genomslaget kom i samband med Robyns musikvideo till hitlåten ”Indestructible”. Lucy McRae hade då experimenterat med sätt att använda vatten för att sudda ut gränsen mellan kroppen och den omgivande miljön.

Samarbetet var ett faktum. Resultatet blev en musikvideo, där Robyn syns sjunga i en kostym med färgad vätska som flödar genom små plaströr. Och flera albumomslag.

– Vid den tiden höll Robyn på med ”Body Talk”, som egentligen handlade om primitiva, mänskliga känslor i en digital värld. Hon såg mina prototyper som ett sätt att förkroppsliga mänskliga fenomen som kärlek, sex, endorfiner och hormoner.

Det låter som att det var en ”perfect match” mellan er två?

– Ja, jag minns att hon sa att hon upplevde teknologi som fjädrar på hennes kropp. Och det var det som verkligen fångade mig, säger Lucy McRae.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer