Foto: Printscreen Twitter/Art News Paper/Cubalex

Kubanska konstnärer i protest mot ny lag: Straffar det fria skapandet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med december i år måste kulturdepartementet på Kuba godkänna alla oberoende kulturaktiviteter, enligt den sedan i våras instiftade lagen, Decreto 349. I ett manifest riktas nu skarp kritik mot innehållet i förordningen som de undertecknande menar ”straffar det fria skapandet” i landet.

San Isidro Manifesto lanserades den 12:e september och är en protest mot den lag som i april i år officiellt undertecknades av Kubas president, Miguel Díaz-Canel.

Lagen som är planerad att träda i kraft den 7 december anger bland annat att kulturyttringar i landet är förbjudna från att ta plats i offentligheten utan godkännande från landets kulturdepartement, skriver The arts newspaper.

Sedan presidentens undertecknande har lagen har mötts av skarp kritik. Inte minst från Kubas kulturskapare och journalister. Även människorättsorganisationen Amnesty International gick i slutet av augusti ut och fördömde lagen som de beskriver som en ”dystopisk utsikt för Kubas konstnärer”.

Kräver oberoende

I manifestet, som totalt omfattar tio punkter, står bland annat att Decreto 349 ”legitimerar användandet av rättsliga åtgärder för att straffa det fria skapandet”. Därtill kräver de undertecknande möjlighet till fritt och oberoende skapande – i alla delar av samhället.

– I princip bidrar lagen till det juridiska ramverket till att intensifiera kuvandet av den konstnärliga friheten, säger den New york-baserade Kubanska konstnären Coco Fusco, som är en av de undertecknande, till tidningen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer