Lars Vilks. Foto: Scanpix

Lars Vilks till antimuslimmöte

Uppdaterad
Publicerad

Inför ett möte med den antimuslimska gruppen SION riktar konstnären kritik mot islam.

Konstnären Lars Vilks ska tala vid en konferens arrangerad av den antimuslimska organisationen Stop Islamization of Nations (SION), skriver Helsingborgs Dagblad. Organisationen beskrivs ofta som en del av den högerextrema counterjihadrörelsen och kallar den 11 september till ett möte i New York.

På frågan från tidningen om han inte ser något problem med att tala på mötet svarar Vilks:

– Man får vara lite återhållsam med att svälja allting. Jag beskrivs till exempel väldigt ofta som rasist. Och det är kanske inte en alldeles korrekt beskrivning. Du får lov att bedriva extrema yttringar, det är en del av yttrandefriheten.

”Olämpliga i ett modernt samhälle”

I en intervju med Sveriges Radios Kulturnytt säger Lars Vilks att han inte delar SIONs uppfattning om att islam är ett hot mot västvärlden. Samtidigt uttrycker han stark kritik mot muslimer i allmänhet och säger att islams värderingar är ”olämpliga att föra in i ett modernt samhälle”.

– Det finns muslimer som anpassat sig till det moderna samhället men de är ju ingen stark röst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars Vilks

Mer i ämnet