Lennart Nilsson, och ett av hans fotografier. Foto: Björn Larsson Ask/TT/Lenart Nilsson

Lennart Nilsson ställs ut på Fotografiska

Uppdaterad
Publicerad

Den världsberömda fotografen Lennart Nilsson avled i lördags 94 år gammal. Nu på fredag öppnar Fotografiska i Stockholm en utställning med hans bilder i storformat.

Lennart Nilsson blev mest känd för sina bilder av fostrets olika utvecklingsstadier i boken ”Ett barn blir till”. Där gick Lennart Nilsson in med världens då minsta kamera och fotograferade allt ända från att spermien släpps in av ägget, till att barnet är färdigutvecklat och skall födas.

Miljontals blivande föräldrar har sett hans bilder på fostrets utveckling som den amerikanska tidskriften LIFE publicerade 1965. Det blev Lennart Nilssons internationella genombrott. o

Lennart Nilsson död

Var museets öppningsutställning

När Fotografiska öppnade 2010 var premiärutställningen just Ett barn blir till. Med anledning av Lennart Nilssons död visar museet från och med fredag den 3:e februari delar av den utställningen igen

Kulturnyheternas redaktör Anders Jansson beskrev i en minnestext Lennart Nilssons fotografiska gärning, inte bara som vetenskapliga landvinningar och tekniska framsteg: ”Om han inte genom sin tidiga bana som journalist hade lärt sig att den estetiska berättelsen är överordnad den enskilda bilden skulle han förmodligen hamnat i ett snävare medicinskt sammanhang med sitt arbete”.

LÄS MER Själens obotliga ensamhet i Lennart Nilssons bilder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lennart Nilsson död

Mer i ämnet