Lars Ohly (V) KU-anmäler nu kulturministern. Foto: Scanpix

Liljeroth KU-anmäls för konstgallerifejden

Uppdaterad
Publicerad

Konflikterna på Thielska galleriet måste utredas. Det anser Lars Ohly (V), som idag anmäler Lena Adelsohn Liljeroth till Konstitutionsutskottet.

Bråket på Thielska galleriet i Stockholm har redan lett till att styrelseordföranden Claes Wachtmeister tvingats avgå och intendenten skickat kraftig kritik till kulturdepartementet.

Nu tar konflikten en ny vändning, när Vänsterpartiets kulturpolitiske talesperson Lars Ohly KU-anmäler kulturministern.

Konflikten på Thielska galleriet

Ohly säger att han vill få klarhet i regeringens och kulturministerns egen inblandning i konflikterna på Thielska galleriet. Han vill också reda ut frågetecknen kring varför Wachtmeister tvingades avgå.

-Den långa tiden av missförhållanden på Thielska måste utredas. Det finns en tidigare konflikt mellan nuvarande intendenten Anders Brändström och kulturministern som jag tror kan vara till grund för de missförhållanden som sker på Thielska nu, säger Lars Ohly (v).

Är det fråga om ministerstyre?

-Ja om kulturministern försökt få intendenten Anders Brändström avsatt genom påtryckningar via styrelsen så är det en fråga om ministerstyre, anser Lars Ohly (v).

Vad har du för skäl att tro att det här är så allvarligt att du väljer att KU-anmäla?

-Framför allt är det de uppgifter som kommit från Claës Wachtmeister och ryktena om att kulturdepartementet ska ha en agenda i att försöka avsätta intendenten, säger Lars Ohly (v).

Lars Ohly begär att Konstitutionsutskottet nu ser över om det varit en fråga om ministerstyre. Han vill också att det utreds om det fanns befogenhet i Claes Wachtmeister påtvingade avgång som styrelseordförande samt om departementsrådet Eva Bergqvist har agerat direkt på uppdrag av kulturdepartementet som ledamot i Thielska styrelsen.

Kulturminister Lena Adelshon Liljeroth vill inte ställa upp på en intervju, men skriver så här i ett sms till Kulturnyheterna: ”Jag noterar Lars Ohlys anmälan. Det är bra att KU granskar ärendet. Jag har inget att dölja.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten på Thielska galleriet

Mer i ämnet