Sufragettutställning på Trafalgar Square i London Foto: @abigailchantal/Instagram

London firar kvinnlig rösträtt med suffragettutställning

Uppdaterad
Publicerad

Idag för hundra år sedan togs ett avgörande steg mot allmän rösträtt i Storbritannien. Därför har en pop-up-utställning föreställande betydelsefulla kvinnor (och några män) ur suffragettrörelsen ställts ut i centrala London.

Vid Trafalgar Square i London står svartvita pappfigurer uppställda som en påminnelse om de aktivister som banade väg för den allmänna rösträtten, skriver The Guardian. Förbipasserande uppmanas att stanna till och ta en selfie.

Allmän rösträtt – nästan

Utställningen vill belysa 100-årsdagen sedan ett avgörande steg togs i kampen för allmän rösträtt i Storbritannien. Då fick alla män över 21 år, och kvinnor som var över 30 år, hade examen, ägde ett hus eller var gifta med en husägare rösträtt. Förändringen banade väg för att alla kvinnor till sist fick rösträtt i landet 10 år senare.

Utställningen föreställer 55 kvinnor och fyra män som kampanjade för lika rösträtt, och banderoller med kända slagord som ”deeds not words” (handling, inte ord).

Vill belysa bredd

Porträtt och slagord ur pop-up-utställningen ska senare etsas på sockeln till en staty föreställande en av förgrundsgestalterna i rörelsen: Millicent Fawcett. Statyn blir den första på Parliament Square i London att föreställa en kvinna, och också den första att vara gjord av en kvinnlig konstnär – Gillian Wearing.

Modell på Gillian Wearings staty Foto: Gillian Wearing

Många av de mest kända kvinnorättskämparna ur Suffragettrörelsen kom från relativt välbeställda hem. Men Londons borgmästare Sadiq Khan säger att utställningen och den planerade statyn vill belysa att det fanns en bredd i rörelsen, och att också arbetarkvinnor spelade en avgörande roll.

Här i Sverige har det i år gått hundra år sedan kvinnlig rösträtt infördes i kommunalvalen – också det ett stort steg mot att kvinnor fick rösträtt även i riksdagsvalet ett år senare (den 24 maj 1919). En avgörande gestalt i kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige var feministen Signe Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.