Makode Linde vill driva med bisarra föreställningar

Uppdaterad
Publicerad

Genom skandalen kring kulturministern och den så kallade ”rasisttårtan” har Makode Linde blivit Sveriges mest omtalade konstnär över en natt. Men vem är han?

Makode Linde är en mångsysslande konstnär. Han har utbildat sig på California College of Art, Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Linde har bland annat formgivit Kents skivomslag, Lady Gagas merchandise och diverse musikvideor – exempelvis till Zhalas nya låt ”Slippin Around” – som kan beskådas hos PSL.

Tårta på Moderna väcker kritik

Vill förlöjliga fördomar

Han är en konstnär vars röda tråd är rasism och postkolonialism, och för Kulturnyheterna förklarar Makode Linde varför han använder så kallade ”black face”-stereotyper och annat som kan tolkas som rasistiskt, i sina konstverk.

– Rasism och förtryck är ganska tunga ämnen. Det är inte så kul att prata om människoslakt och slavhandel och så, så om man då kan lätta upp det lite, genom att föra det på tal, genom att driva med olika föreställningar – att förlöjliga olika föreställningar genom att driva dem för långt... då kan man också synliggöra hur bisarra och knäppa föreställningarna är, säger Linde till reportern Abdul Hibombo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tårta på Moderna väcker kritik

Mer i ämnet