Konsthallschef Mårten Castenfors visar ett konstverk på Vårsalongen. På bilden verket Dream carrier av Eva Larsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Måleri och kvinnliga konstnärer dominerar på Liljevalchs

Uppdaterad
Publicerad

En institution i svenskt konstliv är tillbaka efter ett par år i exil. Liljevalchs Vårsalong har de senaste två åren visats i andra lokaler utanför huset eftersom Liljevalchs renoverats.

– Det är underbart att vara tillbaka i huset. Borta bra men hemma bäst, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

Vårsalongen är Sveriges största jurybedömda konstutställning. Året jury, konstnärerna Sara-Vide Ericson, Dan Wolgers och författaren Lena Andersson, valde bland 2423 ansökningar ut 137 konstnärer som tillsammans ställer ut 284 verk.

Liksom tidigare år dominerar måleri och de flesta konstnärer är kvinnor. Fördelningen är 79 kvinnor och 58 män. Pauline Fransson från Nybro är med för första gången med verket Jag hugger ved tills jag inte längre kan. 

– Jag är intresserad av saker som drabbar den egna kroppen. Det kan var mossa och svamp som drabbar träd men också eksem och andra sjukdomar som drabbar människan. Att inte kunna göra nått man kunnat förut, säger hon.

En bild av Sverige

Just det personliga går igen tydligt i utställningen i år menar Mårten Castenfors men även att det är så olika uttryck och stor variation.

– Man kan säga att det är en bild av hur vi lever i Sverige idag. Man jobbar väldigt mycket med det som ligger närmast en själv, snarare än en utblick mot världen.

2021 fyller Vårsalongen 100 år och att den fortfarande är så välbesökt, ca 80 000 per år, beror på tradition säger Castenfors.

– En salong är ju egentligen en 1800-talsidé, men den överlever lite märkligt nog år ut och år in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.