Moderna museet i Malmö har tagit emot pengar av polska kulturministeriet Foto: TT

Malmö-museum sponsras av kulturministeriet i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturministeriet i Polen har bidragit med 240 000 kronor till en utställning på Moderna museet i Malmö, rapporterar SR:s Kulturnytt.

Pengarna är en del av ett statligt program som ska uppmärksamma landets 100-åriga självständighet efter första världskriget, men det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) har kritiserats för att utöva politik genom Polens kulturinstitutioner.

Moderna museets chef Iris Müller-Westermann menar att utställningen ”Kobro och Strzeminski – ny konst i turbulenta tider” inte uttrycker något de inte står för.

– Om vi hade fått krav på oss att förmedla en speciell syn som vi inte delar hade vi inte tagit emot stöd, säger hon till SR.

– Jag tycker att vi har kunnat använda pengarna på ett konstruktivt sätt. Då säger vi inte bara ja till stöd från länder vars politik vi till hundra procent håller med om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.