Affischen av Marina Abramovic väcker kritik Foto: www.barcolana.it

Marina Abramović-affisch ”propaganda” enligt italienska högerpopulister

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Marina Abramović har formgett en affisch för seglingstävlingen Barcolana i Italien. Men budskapet ”Vi är alla i samma båt” har upprört den lokala borgmästaren i staden Trieste, tillhörande högerpopulistiska partiet Lega, som kallar det för politisk propaganda.

I oktober går båttävlingen Barcolana av stapeln vid staden Triestes kust i Italien. En av världens största seglingstävlingar med närmare 2000 deltagande båtar. Varje år tilldelas en konstnär uppdraget att formge tävlingens affisch.

Ett uppdrag som i år gick till konstnären Marina Abramović.

”Vi är alla i samma båt”

Men att budskapet ”Vi är alla i samma båt” handlar om solidaritet är ingen svår slutsats att dra. Inte heller dess kopplingar till den pågående flyktingkrisen på medelhavet. Även om tävlingsarrangörerna vill tona ned dess samhällspolitiska ton.

”Alla kommer göra deras egna tolkningar av innehållet”, svarar Barcolanas chef Mitja Gialuz i ett pressmeddelande i samband med affischens släpp i juli.

För enligt Barcolana ska affischens slogan symbolisera och poängtera det faktum att även om tävlingens deltagare seglar i olika båtar – så seglar de på samma planet.

Hotar med att dra in bidrag

Men affischens slogan ”Vi är alla i samma båt” har rört upp stämningar hos de lokala representanterna hos det högerpopulistiska partiet Lega, som kallar affischen för ”propaganda” och yrkar på att den ska censureras, skriver Art Net

Stadens borgmästare Paolo Polidori hotar också med att dra in bidrag till tävlingen om de inte tar bort den från inbjudningar och reklamskyltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.