Marina Abramovic Foto: Claudio Bresciani/TT

Marina Abramović attackerad under boksignering i Florens

Uppdaterad
Publicerad

Performancekonstnären Marina Abramović attackerades med en målarduk under ett besök i Florens, Italien, i söndags. Hon hade just avslutat en boksignering i samband med utställning som pågår i staden, då en man gick till attack mot henne.

Marina Abramović gästade museet Palazzo Strozzi som just nu har en retrospektiv utställning innehållande över hundratalet av hennes verk. Och det var under under en boksignering vid museet som konstnären blev attackerad av en man beväpnad med en målarduk, rapporterar AP.

Enligt uttalanden till italienska medier säger Marina Abramović att hon trodde att mannen skulle ge henne en gåva – men istället attackerade han henne med tavlan. Händelsen skall nu utredas av polis.

Museets chef, Arturo Galansino, skriver på Instagram att Marina Abramović önskar att få prata med mannen som attackerade henne för att få reda på varför han gjorde det.

En konstens superstjärna

Marina Abramović är en av vår tids mest omtalade performancekonstnärer. Hon har bland annat blivit utsedd till en av världens mest inflytelserika personer av Time Magazine och omnämns som en konstvärldens superstjärna.

Hon har sedan mitten av 1970-talet skapat rubriker med sin konst, många gånger på grund av konstens ofta fysiska uttryck: Knivar, eld och pilar är några av de medel som passerat.

På Moderna museet i Stockholm satte hon år 2017 upp verket The Cleaner. Ett sju dagar långt kollektivt uppträdande med sångare, körer och konstnären själv på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.