Marina Abramović Foto: Claudio Bresciani/TT

Marina Abramović ska laddas med en miljon volt i kommande verk

Uppdaterad
Publicerad

Den hyllade konstnären Marina Abramović har ett nytt verk på gång. Hon ska i ett kommande performanceverk utsätta sin kropp för en miljon volt.

Knivar, pilar och eld är några av de medel som passerat. Och nu tar Abramović till elektricitet. Det för ett uppkommande verk som ska iscensättas på en stor utställning vid Royal academy of arts i London om två år.

Tanken är att konstnären ska ladda sig själv med en miljon volt för att därigenom kunna släcka ett stearinljus genom att peka på det, skriver The Times.

Ett högspänningsverk utan tvekan. Om något går fel och laddningen går snett kan det resultera i minst sagt katastrofala följder för konstnären.

Men enligt en av verkets samarbetpartners , Adam Lowe, ska det fungera – om allt går rätt till.

– Om du laddas korrekt, kan strömmen av elektriciteten från dina fingrar blåsa ut ett stearinljus som står en meter framför dig, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.