Överlevande bärs ut från konsertlokalen Bataclan där över 80 människor dödades. Foto: TT

”Martyrmuseum” väcker debatt i Danmark

Publicerad

En utställning som framställer terrorister som martyrer väcker starka känslor i Danmark.
– Jag tänker inte sätt min fot där, säger Danmarks kulturminister Bertel Haarder (V).

Utställningen ”Martyrmuseum” som öppnar i Köpenhamn 26 maj, har blivit polisanmäld för uppmuntran till terrorism, skriver brittiska the Guardian.

Bakom utställningen står konstnärsgruppen TOETT, The other eye of the tiger och görs i samarbete med teatern Sort/hvid och dess konstnärlige ledare Christian Lollike, som satte upp Breiviks manifest ”Manifest 2083”. Enligt konstnärerna utmanar utställningen vad det innebär att bli en martyr.

”Vad ligger bakom martyrskap?”

”Fram tills i dag har vi undrat över vad vilka motiv som ligger bakom martyrskap. Vad skiljer dagens martyrer mot dåtidens och vad är det som får folk att dö för sin tro?”, skriver Sort-Hvid i ett pressmeddelande om utställningen.

Utställningen, som kommer att se ut som ett museum, inkluderar bilder på flera av terroristerna bakom självmordsattentatet i Bryssel den 22 mars och i Paris den 14 november 2015.

”Vanvettig” säger kulturministern

”Martyrmuseum” har redan skapat stor debatt och väckt starka känslor i Danmark. Den danska kulturministern har gått ut och fördömt utställningen och kallat den ”vanvettig”. ”Jag tänker inte sätta min fot där säger Bertel Haarder (V) till Politiken.

Den är alltså också polisanmäld för ”uppmaning till terrorism” av Venstre-politikern Diego Gugliotta. Till danske Politiken säger Gugliotta att “när man visar terrorister som hjältar så är legitimerar man deras terrorhandlingar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer