Jockum Nordström, Anna Odell och Karin Mamma Andersson hoppar av. Foto: Scanpix

Massavhopp från Jamtli

Uppdaterad
Publicerad

Elva konstnärer har nu hoppat av “Udda och jämt”, i protest mot att Lars Vilks portats från utställningen.

För en vecka sedan portades konstnären Lars Vilks från utställningen “Udda och jämt”. Orsak: Vilks beslut att tala på den antimuslimska organisationen SION:s möte i New York den elfte september.

– Fram till i juli i år hade vi inga problem med Vilks. Vi har inga problem med rondellhundarna och det han gjort tidigare. Men han kliver över en gräns när han åker på Sionkonferensen den elfte september. Som konceptkonstnär är han en del av sitt konstverk.  Vi vill inte agera som plattform för Vilks budskap och det han har sagt i medier, sa Henrik Zipsane till Kulturnyheterna.

De Geer först att hoppa av

Konstnärerna Marianne Lindberg De Geer, Ola Åstrand, och Mikael Ericsson  reagerade med att hoppa av utställningen, och uppmanade sina konstnärskollegor att göra detsamma.

“Man måste vara solidarisk, det är en sådan utsatt yrkesgrupp, konstnärskåren ändå, vi blir behandlade lättvindigt och respektlöst. I det här fallet är det tyvärr så att om inte Lars Vilks får ställa ut med oss andra så tänker inte jag heller ställa ut”, sa Ola Åstrand till Länstidningen Östersund.

Det har nu lett till en dominoeffekt av avhopp till stöd för Vilks. Sveriges Radios Kulturnytt har gjort en rundringning till de kvarvarande konstnärerna för att höra om de tänker ställa upp. Det visar sig att Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström,  Anne-Marie Nordin, Magnus Wallin, Anna Odell, Per B Sundberg, Andreas Poppelier och Viktor Rosdahl har bestämt sig för att dra sig ur.

Konstnären David Svensson vet inte om han ska vara med. Totalt elva konstnärer har hoppat av sedan Vilks portades. Nu återstår fyra stycken.

-  Oavsett hur många det blir kvar så jobbar vi vidare, säger Henrik Zipsane som kommentar till avhoppen.

Han har ingen kommentar till att majoriteten av konstnärerna nu lämnat utställningen.

– Det är ett fritt land och konstnärerna får själva bestämma om de ska dra sig ur, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars Vilks

Mer i ämnet