Konstnären Nathalia Edenmont Foto: TT

Böter för utrotningshotade djur i konst

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Nathalia Edenmont använde artskyddade fjärilar i ett kollage – och polisanmäldes. Det blev en tre år lång utredning. Nu måste hon böta.

När fotokonstnären Nathalia Edenmont ställde ut ett kollage med ett 60-tal fjärilsvingar för tre år sedan drog hon på sig polisanmälningar. Vingarna tillhörde nämligen skyddade fjärilsarter, och en långvarig polisutredning om artskyddsbrott tog fart.

Handel med döda, vilda djur kräver tillstånd från Jordbruksverket, och när det kommer till skyddade arter är det i vissa fall över huvud taget inte tillåtet.

Kommersiella syften

Nu kommer strafföreläggandet: Nathialia Edenmonts företag ska böta 15.000 kronor.

Åklagarmyndigheten bedömer att Edenmont inte bara använt skyddade fjärilsarter i sin konst, utan också gjort det i kommersiella syften.

Åklagaren konstaterar att brottet har skett av oaktsamhet.

Utställlning stormades

Nathalia Edenmonts jobbar ofta med döda djur i sin konst, och har tidigare upprört allt från djurrättsaktivister till nazister. För ett antal år sen stormade en grupp nazister en av hennes utställningar och förstörde tavlor för hundratusentals kronor. Detta på grund av att de ansåg att hennes konst var kommunistisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.