En råtta signerad konstnären Banksy. Foto: Wikimedia Commons

Forskare kan ha avslöjat Banksy

Publicerad

Genom att kartlägga placeringar av den brittiska graffitikonstnären Banksys verk tror sig forskare kunna avsöja konstnärens sanna identitet.

Den politiska aktivisten och graffitikonstnären Banksys rätta identitet har varit ett mysterium sedan 90-talet. Men nu kan forskare ha tagit reda på vem denna mytomspunna person är, skriver nyhetsbyrån AP.

Genom så kallad geografisk profilering, då man märker ut platser där brott (eller i det här fallet målningar) begåtts, tror sig forskarna på Queen Mary University i London ha funnit det område där konstnären bor. Tekniken används vanligtvis för att fånga in kriminella som gör en serie brott inom ett visst område.

Tidigare misstänkt identifierad

Enligt forskarna är det troligen Robin Gunningham, som tidigare misstänkts vara personen bakom pseudonymet, som är graffitimålaren. De skriver dock i rapporten att det inte går att bevisa till hundra procent, utan att kartläggningen ”stärker teorin”.

Kritiker ifrågasätter studien och tycker bland annat att det finns stora etiska frågetecken kring att kartlägga en privatperson utan dennes tillåtelse, skriver tidningen Independent.

Banksys talesperson har inte kommenterat studien i skrivande stund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer