Kataloniens regionpolis Mossos d'Esquadra och demonstranter i Lleida. Foto: Reuters/TT

Medeltida konst orsakar demonstrationer i Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter motades bort av polisen när 44 medeltida konstverk skulle flyttas från ett museum i spanska Lleida. Verken har blivit en symbol för konflikten mellan regeringen i Madrid och den spanska regionen Katalonien.

Katalansk regionpolis drabbade under morgonen samman med demonstrerande separatister utanför ett museum i Lleida i Katalonien, skriver den spanska tidningen El País.

44 konstverk, som från början kommer från ett kloster i grannregionen Aragón har varit utställda på ett museum i Lleida i Katalonien, men ska nu återföras till Aragón.

Enligt en dom från 2015 såldes verken olagligen av nunnor till Katalonien 1983 och i dag löpte tidsfristen för förflyttningen ut.

Politiskt laddad flytt

Katalanska separatister anser dock att flytten är ett sätt för den spanska regeringen att demonstrera sin makt över Katalonien sedan artikel 155 åberopades, vilket gav Spanien rätt att ta kontroll över det katalanska regionparlamentet. Den 21 december hålls nyval till regionparlamentet.

Verken började packas i hop under natten för att för att i största möjliga mån undvika uppståndelse.

Den första oktober hölls en av Madrid ogiltig förklarad självständighetsomröstning i Katalonien. Den 27 oktober utropade den nu avsatta regionpresidenten Carles Puigdemont Katalonien självständigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet