Michel Houellebecq Foto: TT/ Tamas Kovacs

Konst för rökare

Uppdaterad
Publicerad

Michel Houellebecq är dubbelt aktuell med två fotoutställningar där beroenden, kropp och dålig hälsa står i fokus.

Efter hedonistisk litteraturporr i romanerna ”Elementarpartiklarna” och ”Refug”, och den dystopiska skildringen av ett islamiserat Frankrike i den senaste romanen ”Underkastelse”, samt diverse islamofoba och rasistiska uttalanden har Michel Houellebecq befäst sin roll som den franska prosakonventionens främsta avvikare.

Nu letar den notoriske provokatören Houellebecq med ljus och lykta efter nya motiv och teman som kan väcka bestörtning i kulturleden. Valet föll på hälsa och kropp, vår tids nya religion.

Ett rum tillägnat nikotinälskare

I en interaktiv och genreöverskridande fotoutställning på Palais de Tokyo i Paris ställer Houellebecq ut sina egna bilder som guidar betraktaren genom författarens besattheter och beroenden. Ett rum är helt tillägnat nikotinälskande museibesökare. I det så kallade ”rökrummet” finns även en bar och en jukebox som spelar upp 70 musikversioner av författarens dikter. Houellebecq säger själv att rummet är sprunget ur en brodelig omtanke med andra beroendepersonligheter.

Houellebecqs foton handlar inte bara om honom själv. Europa, Frankrike och Paris utgör också centrala motiv och teman i bilderna. Ett fotografi visar ordet ”Europe” gjutet i betong. I andra bilder ger sig Houellebecq på genren ”scener ur vardagslivet i Paris”. I utställningskatalogen skriver Houellebecq ”jag har främst bott i förorterna, där folk idag röstar på Front National”.   

Dubbelt aktuell med sina dåliga hälsa

Houellebecqs hälsa är även i fokus på konstbiennalen Manifesta som pågår i Zürich i Schweiz. Michel Houellebecq har låtit en privatklinik genomföra en grundlig hälsoundersökning av honom. Resultaten, som kunde varit bättre, finns att beskåda på konstbiennalen. Besökaren kan exempelvis betrakta en röntgenbild av författarens hjärna eller ta med sig en utskrift över Houellebecqs blodvärden.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer