Miljonchans och fotografiets återkomst på årets vårsalong

Uppdaterad
Publicerad

På fredag öppnar Sveriges kanske mest folkliga konstutställning – vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm. 170 olika konstnärer har valts ut av juryn som i år bestått av akvarellkonstnären Lars Lerin och modedesignern Bea Szenfeldt. På vårsalongen visas ett kvalificerat urval av allt det Sverige skapar, men ett medium som varit relativt frånvarande i några år är fotografiet. I år är det tillbaka.

– Man kunde ju tro att det bara skulle bli akvarell eftersom Lars Lerin satt i juryn, men så blev det inte! Det är kul att se att fotografiet är tillbaka i år, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, till Kulturnyheterna.

Flera fotografer har valts ut till årets vårsalong på Liljevalchs i Stockholm – till exempel Erik Holmstedt, som i decennier dokumenterat det försvinnande samhället i Malmberget där han själv växte upp.

– Jag är intresserad av den pågående rörelsen: förändringarna, hur folk reagerar och vad som händer med miljöerna. Det finns ett stort värde i att bilderna finns bevarade på de miljöer som nu är borta och som kommer att försvinna framöver, säger Erik Holmstedt.

Levande skulptur äter te och socker

Intresset för hantverk och skulptur håller också i sig i år. Det är allt ifrån trä, textil, papper, metall, keramik, till kombinationer – och illusioner. Som Oktawian Bohdziewicz nummerlappar i porslin, eller Anna Ting Möllers organiska skulptur, obehaglig i sin köttslighet. Ännu obehagligare när man förstår att verket lever.

– Genom att mata bakteriekulturen med te och socker så växer materialet fram. Jag kan känna att det finns en konflikt mellan det yttre och inre som kan vara svår att beskriva, men att känslan ändå är väldigt stark... att försöka kontrollera en okontrollerbar kropp, säger Anna Ting Möller.

Trisslott blev konstverk

Mest udda i år är kanske en inramad, halvskrapad trisslott. Två gånger en miljon har skrapats fram.

– Tanken är att det inte ska vara något glas på. Man ska kunna gå där och bli sugen på att skrapa... kan man hålla sig? Man kan ju vinna en miljon, därför är priset satt till en miljon. Sen är det två tv-rutor också så man kan faktiskt vinna ännu mer – så det är bara att slå till, säger konstnären Rikard Agrenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.