Mirakel visas på Tensta konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Jungfru Marias uppenbarelse i Stockholmsförorten Tensta ämnet för ny film.

Det har kallats ”Miraklet i Tensta”. I augusti 2012 uppenbarade sig Jungfru Maria först för en flicka i Tensta. Kort därpå visade sig Maria också för andra medlemmar i den syrisk-ortodoxa församlingen, i form av moln och kondens i kyrkofönstret.

Efter biskopens besök

Uppenbarelserna ägde rum strax efter att biskopen från krigsdrabbade Homs i Syrien hade varit på besök i den syrisk-ortodoxa församlingen och haft med sig en relik från just Jungfru Marias skärp.

Nu har händelsen blivit en film av Magnus Bärtås som bland annat velat visa fram en historia som inte fick mycket uppmärksamhet i media.

Ingen plats i majoritetssamhället

För efter några nyhetsartiklar i pressen, ebbade intresset snart ut och ersattes av diskussionstrådar på nätet.

– För vissa människor är det här enormt viktigt men för majoritetssamhället försvinner det bara bort, säger Magnus Bärtås.

Han tror att det kan bero på att journalister, liksom många svenskar, hela tiden förhåller sig till frågan om en uppenbarelse är rationellt möjligt.

Dagens ”torg” är internet

Magnus Bärtås har koncenterat röster i diskussiontrådar på internet till sju roller i filmen. Också för att berätta om hur det idag är på nätet som människor delar sina upplevelser.

– Jag vill inte göra en vanlig dokumentär med intervjuer där man tar in olika aspekter. Jag ville hålla mig till idén om att dagens torg, där man utbyter erfarenheter, i dag finns på nätet. Så jag fick jag hålla mig strikt till det material jag fann där. Jag har inte skrivit några repliker själv, säger han.

Öppen för vad som hände

Själv förhåller sig Magnus Bärtås öppen till vad det var som hände i augusti 2012. Men han tror att Jungfru Marias uppenbarelse för många församlingsmedlemmar kan hänga ihop med att biskopen från det krigshärjade Homs i Syrien nyligen hade besökt Tensta.

– För de som har släktningar i Syrien är det förstås en oerhörd stress och smärta att veta att bomberna faller. Och jag är öppen för frågan om det här miraklet hör i hop med det, säger Magnus Bärtås.

– Men filmen tar inte ställning. Jag vill försätta betraktaren i en situation där man känner sig väldigt osäker själv. Det finns inget enkelt sätt att gå ut ur den här situationen med en klar uppfattning, tycker jag.

”Rätten att dela sin berättelse”

Att flytta in diskussionen om Miraklet i Tensta från nätet till konsthallen – det handlar också om att ge den större betydelse. Filmen är del av konsthallens projekt Den nya modellen som undersöker hur vi kan skapa mer kvalitativa samhällen. Och där tänker Magnus Bärtås att filmen passar in eftersom.

– Det jag talar om är rätten till att dela sin berättelse. Den inte ska behöva marginaliseras, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.