Dennis Dahlqvist guidar i konstens värld. Foto: SVT

Motsägelsefull konst gör Jeff Wall strålande

Publicerad

Jeff Wall är en stilbildande kanadensisk fotokonstnär som gör noggrant arrangerade bilder med dokumentär känsla. På det danska museet Louisiana visas just nu en utställning med verk från 1996 och framåt.

Fotografen Jeff Wall  är utan tvivel en av samtidens viktigaste konstnärer, menar Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist. Han har besökt Louisiana och sett utställningen ”Tableaux, Pictures & Photographs”.

– Wall arbetar på samma sätt som en filmregissör. Men trots att han dirigerar sina skådespelare i en minutiöst arrangerad scenografi påminner slutresultatet lustigt nog om ett slarvigt snapshot där aktörerna fångats mitt i en rörelse. Ett faktum som gör verken lika motsägelsefulla som själva livet.

– Det mest geniala med Walls verk är inte gränsöverskridandet mellan måleri, fotografi och film, utan insikten att livet är en motsägelsefull, tragikomisk historia – vilket också framgår på den här strålande utställningen.

Se hela recensionen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.