Munch fyller ut Thielska

Uppdaterad
Publicerad

Thielska galleriet hyllar 150-årsjubiléet av konstnären Edvard Munchs födelse med en omfattande utställning.

Thielska galleriet i Stockholm har flyttat om sina samlingar för att ge norrmannen Edvard Munchs måleri och grafik stor yta i den största Munchutställningen i galleriets historia.

En linje mellan Munch och Nietzsche

Enligt bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel, som höll filosofen Nietzsche högt, var det bara Edvard Munch som kunde illustrera dennes revolutionerande och antiromantiska tankar. Nietzsche, som bland annat slog fast att ”Gud är död”.

Konflikten på Thielska galleriet

År 1905 beställde Thiel ett porträtt av den då ännu inte så välkände konstnären och utställningen tar avstamp i relationen mellan Munch, Thiel och Nietzsche.

– Thiel kopplade ihop Munch med Nietzsche, som var tidens store filosof. På så sätt bidrog det till att öka intresset för Munch. Thiel var ju affärsman, säger Andreas Brändström, tillförordnad intendent vid galleriet.

Repoter i inslaget: Ditte Hammar

Foto och klippning: Vlada Cakic

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten på Thielska galleriet

Mer i ämnet