Naken konst censureras

Publicerad

Den nakna kvinnan var en del av ett konstverk som ställs ut i den pågående festivalen Baltic Circle.

Det holländska performancekonstverket ”Ceci n'est pas… mon corps” (detta är inte min kropp), av Dries Verhoeven avtäcktes under söndagsmorgonen i Finlands huvudstad Helsingfors.

Inne i en glasmonter satt en naken, äldre kvinna, något som fick finländsk polis att reagera.

Bryter mot finsk lag

Installationen vill väcka tankar om hur kvinnokroppen avbildas i det offentliga rummet, men enligt finsk lag får man inte visa sig naken på allmän plats.

Verket finns fortfarande kvar, men nu men skillnaden att kvinnan bär underkläder. Arrangörerna av festivalen Baltic Circle meddelar att de tänker anmäla polisen för att få lagen prövad.

”Så här ser en 83-årig kvinnas kropp ut”

Yle har pratat med verkets skapare, Dries Verhoeven, som är väldigt kritisk till polisens agerande. 

– En polisman kan väl inte på alla människor vägnar bestämma vad som är stötande. Det här verket har uppförts i nio europeiska städer men Helsingforsborna får inte se det, säger han till Yle.

– Vi vill visa på det faktum att det finns olika slags människor, så här ser en 83-årig kvinnas kropp ut. Varför ska sådant gömmas undan? Vad betyder det att vi hela tiden i det offentliga rummet omges av bilder på unga människor – den frågan vill vi ställa, säger Verhoeven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer