Rijksmuseum har tidigare beskrivit Cornelis van Haarlems målning för ”exotisk”, något som kan komma att ändras. Foto: Rijksmuseum

Nederländskt museum tar bort kränkande titlar

Publicerad

Nederländska nationalmuseet Rijksmuseum plockar bort ord i titlar eller beskrivningar på verk som kan kränka minoriteter på sin hemsida.

Enligt New York Times kallar museet projektet för ”justering av kolonial terminologi”. Tolv anställda på museet går genom det digitala arkivet på runt 220.000 verk, som ligger på museets hemsida, för att rensa bort ord som kränker minoriteter. ”Neger”, ”indian” och ”dvärg” ska finnas på listan med ord som ska tas bort.

– Syftet är att inte använda ord som vita har använt för andra, säger Martine Gosselink, som är ansvarig för den historiska avdelningen på Rijksmuseum och som initierade arbetet.

Första gången ett museum ändrar titlar

Hon berättar att projektet har varit i planerat i flera år, men att arbetet kommit igång den senaste månaden.

– Till exempel har vi holländare ibland kallats kaas kops, eller osthuvuden, och vi skulle inte ha gillat att gå in i ett annat lands museum och se bilder av oss beskrivas som ”kaas kop kvinna med kaas kop barn”, vilket är exakt vad som händer här just nu, säger Martine Gosselink.

Det här är första gången som ett europeiskt museum har ändrat titlar enligt Raphael Roig, ständig sekreterare på etiska kommittéen på International Council of Museums i Paris.

– Vi har haft klagomål om att specifika verk eller utställningar skulle vara kränkande, men så vitt jag vet är det här första gången vi diskuterar titlar eller beskrivningar av verk. Vi stödjer Rijksmuseums beslut, säger han till New York Times.

200 beskrivningar har ändrats

Beskrivningar av över 8.000 verk genomlystes inför museets nyöppnande 2013. Men det finns fortfarande diskussioner om beskrivningen av vissa verk. Ett sådant är när museet beskriver en av Batsebas tjänare, som Cornelis van Haarlems målade som svart för ”exotisk”.

Enligt Martine Gosselink har omkring 200 beskrivningar av verk ändrats än så länge.

– Vårt främsta syfte är att ta ort förolämpande beskrivningar online.

”Politisk korrekt”

I de fall där museet har bestämt sig för att ändra i titlar på verk kommer originaltiteln också att finnas med för att behålla det historiska sammanhanget när verket gjordes.

När Moderna museet i Malmö försedde två av Nils Dardels målningar med varningsskyltar för att museet ansåg att han skildrade människorna på ett stereotypt sätt fick museet hård kritik.

Även Rijksmuseum i Amsterdam har fått kritik och kallats för ”politisk korrekt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer