Ja till riksarkitekt – nej till nytt designmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska få en riksarkitekt och det ska satsas 75 miljoner på innovativt byggande. Det framkom när regeringen idag presenterade nya mål för arkitektur, form och design. Men tydligast besked är att det inte blir något nytt museum för form och design som det länge spekulerats om.

– Efter många samtal, inte minst med olika aktörer i branschen, kom vi fram till att det behövs mer än ett. Den här politiken kan inte bäras upp av endast en institution: vi behöver hela fyra, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Istället för ett nytt form- och designmuseum som det spekulerats kring, är det arkitektur- och designcentrum i Stockholm (Arkdes), Riksantikvarieämbetet, Statens konstråd, Boverket, och Form- och designcenter i Malmö, som kommer att dela på ansvaret.

Hållbarhet, jämlikhet och integration

Tre MP- ministrar: bostadsminister Peter Eriksson, miljöminister Karolina Skog och kulturminister Alice Bah Kuhnke, presenterade regeringsförslaget vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen. Och enligt regeringens nya mål ska arkitektur, form och design ”bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle”.

– Vi har mycket migration, stark urbanisering, klimatförändringar som faktiskt påverkar vår fysiska livsmiljö... vi behöver svara på de frågorna nu med hjälp av de redskap som arkitektur och design är, säger miljöminister Karolina Skog (MP)

Enligt henne har det tidigare funnits politisk beröringsskräck på det området, men nu blir staten synlig i och med riksarkitekten.

– Nu går vi in på arenan och tar plats. Vi uppfyller vår roll att visa vägen och ha en vision om framtiden, säger miljöministern.

Kommer då inte en riksarkitekt att kunna uppfattas som för tydlig styrning?

– Det handlar inte om att bestämma hur andra ska göra utan mer att lyfta fram möjligheter, samordna det staten gör, och bistå kommuner hjälp i olika avseenden, menar bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Oppositionen ser risker

Arbetet med det förslag som idag presenterades påbörjades redan under förra mandatperioden av alliansregeringen, men Olov Lavesson, moderat ledamot av kulturutskottet, ser problem i propositionen.

– Det enda nya idag är att staten vill att vi ska bli bättre på att samarbeta, vilket är bra. Samtidigt står man med en helt annan verklighet ute i kommunerna med akut bostadskris på många håll och stora krav på att det ska fram snabba och billiga bostäder. Om inte allt det fungerar är risken att arkitektur och gestaltade livsmiljöer får stryka på foten, säger Olof Lavesson (M).

Mest nöjda med regeringsförslaget verkar branschorganisationen Sveriges Arkitekter vara.

– Att regeringen nu sätter fokus på att arkitektens roll är viktig innebär en glädjens dag för mig, säger Charlotta Holm Hildebrand, förbundsdirektör på organisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.