Carola Grahns konstinstallation Sieidivárre Luossavaara, utsällt på konstmuseet Kristallen i Kiruna. Foto: SVT

Norrbottens första länskonstmuseum öppnar – efter planer som funnits i 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Den 24:e november invigdes Kirunas nya stadshus. Kiruna är en stad under förflyttning och det gamla stadshuset ska rivas. Knappt tre kilometer bort restes det nya, som fått namnet Kristallen – och satsar stort på konst.

Det gamla stadshuset – Igloo från 1963, var en stark symbol för Kiruna. En mötes- och festlokal som brukade gå under namnet ”Kirunas vardagsrum”, men på grund av gruvans utbredning måste hela Kiruna stad flytta och det gamla stadshuset ska rivas. Men det symboliska klocktornet, som stått sida vid sida vid Igloo, fick flytta med och står nu intill den nya byggnaden.

Norrbottens första konstmuseum

Huset rymmer också Norrbottens första konstmuseum. Planer på ett länskonstmuseum har funnits i drygt hundra år – men det är först nu som det blivit verklighet.

Konsthallen sträcker sig över 4 våningar med en total utställningsyta på 1000 kvadratmeter. Tanken är att visa två längre utställningar och ett antal mindre utställningar om året, med fokus på samtidskonst. Till invigningsutställningen Transitions ställer sju konstnärer med anknytning till det arktiska området ut. De bjöds in för att visa nyproducerade och omarbetade verk som är speciellt framtagna för platsen.

Konsten som verktyg är otroligt viktig för att föra fram berättelser från de, vars historia annars kanske inte blir berättad menar museets konstnärliga chef Maria Ragnestam.

– Det handlar om landskapet och förändringen som skär runt om oss  utifrån olika perspektiv, säger Maria Ragnestam.

Utforskar gränslandet mellan Sápmi och världen

Utställningen tar avstamp i landskapet som ett begrepp betraktat utifrån sociala, ekonomiska eller politiska perspektiv. Konstnären Carola Grahn från Jokkmokk bidrar bland annat med konstinstallationen Sieidivárre Luossavaara. Hon utgår alltid från sin bakgrund och utforskar gränslandet mellan Sápmi och världen. Hennes installation handlar om förlust och kompensation.

– Sieidivárre är ett offerfjäll. Men vad händer om vi glömmer våra offerfjäll och börjar skapa artificiella upplösbara platser för att hitta våra inre? Utställningen heter ju Transitions.

För Carola Grahn är det viktigt att ha med sig rätt saker i ryggsäcken när hon vandrar in i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.