I Berlin, Tyskland finns sedan 1990 en bit av Berlinmuren bevarad. East side gallery som sträckan kallas är knappt 1,5 kilometer lång. Foto: JEssica Gow/TT

Ny Berlinmur som konstprojekt stoppas

Publicerad

En kopia av Berlinmuren – som konstprojekt, stoppas nu av tyska myndigheter. Anledningen sägs vara olösta säkerhetsfrågor, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Konstprojektet skulle innebära att ett område på 35 000 kvadratmeter i centrala Berlin under en månads tid omgärdas av en verklighetstrogen kopia av Berlinmuren. För att ta del av projektet skulle besökare behöva betala ett inträde som resulterade i en form av visum.

Tanken var att varje besökare skulle få en inblick i hur ett totalitärt samhälle i ett inhägnat område kan se ut, skriver Kulturnytt.

Projektet stoppas

Bakom konstprojektet står en konstnärsgrupp som arbetar med den ryska filmskaparen Ilya Khrzhanovsky, som bland annat gjort andra projekt med stöd av Svenska filminstitutet.

Konstnärsgruppen valde först att hålla projektet hemligt och det var först efter att deras planer avslöjades i media i slutet av sommaren, som man ansökte om tillstånd. Något som inte beviljats, skriver Kulturnytt.

Anledningen är enligt Berlins delstatsregering att man inte kunnat uppfylla de krav på säkerhet som projektet skulle innebära, däribland brandskydd och berördas medgivande. Det aktuella området som muren skulle omgärda bebos av flera människor som varit tveksamma till att bli instängda i en månad.

Kraftig kritik

Innan projektet ens uppförts har det redan mötts av en kritik. Flera kulturpersonligheter i Tyskland har sett det som en banalisering av en historisk händelse. Samtidigt finns även de som menade att projektet var stort och viktigt, enligt Kulturnytt.

Den nya muren kan dock komma att bli av ändå. Med tillräcklig förberedelsetid kan politikerna i Berlin tänka sig att projektet genomförs senare, men i så fall tidigast nästa år då det också är 30 år sedan den ursprungliga Berlinmuren revs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.