Unescos generaldirektör Audrey Azoulay Foto: TT/Christophe Ena

Ny rapport: attacker mot kulturarbetare ökar globalt

Uppdaterad
Publicerad

Hot och angrepp mot konstnärer och musiker har ökat globalt de senaste åren, enligt en rapport från Unesco. Rapporten visar också att kvinnor är särskilt utsatta.

Attackerna mot konstnärer världen över har nästintill femdubblats på två år enligt rapporten Re-Shaping Cultural Policies från FN-organet Unesco.

År 2014 rapporterades 90 attacker in, 2016 var antalet uppe i 430. Musiker och kvinnliga kulturutövare är särskilt utsatta. Kvinnor är också underrepresenterade i maktbärande positioner.

Attacker definieras i rapporten som mord, bortförande, hot, fysiska angrepp, godtyckliga fängslanden och censur.

Mer behöver göras

En del av förklaringen till den uppseendeväckande ökningen av hot och våld ligger enligt rapporten i att Unesco och andra aktörer blivit bättre på att uppmärksamma fallen.

Rapporten slår också fast att många länder blivit bättre på att tillhandahålla fristäder och stöd åt utsatta, men att mycket mer behöver göras för att förbättra situationen globalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.