Nya ”Ecce Homo” kanske kan räddas

Uppdaterad
Publicerad

Den nya versionen av spanska Jesusporträttet ”Ecce Homo” har gjort braksuccé på internet. Nu säger experter att man kanske kan bevara 80-åringens verk, samtidigt som man räddar originalet.

Sedan en äldre spanjorska bestämde sig för att fräscha upp den gamla och betydande väggmålningen ”Ecce Homo”, och råkade spåra ur i årets stora konstkatastrof, har omvärlden diskuterat freskens framtid.

På nätet finns långa namnlistor som kräver att kommunen och experterna på orten ska låta Cecilia Giménez misstag – eller helt nya Jesusporträtt – vara kvar på kyrkväggen, och tolkningarna av hennes målning blir bara fler och fler.

Som ett andra hudlager

Nu verkar det som att konstexperterna vill försöka bevara både Elías García Martínez originalmålning och det nya verket. Det säger konservatorn Encarnación Ripollés till tidningen El País, men hon påpekar att det är ett komplicerat projekt om idén ska bli verklig: ”Det är som att ett andra hudlager ska tas bort” – och det utan att varken original eller nytt verk skadas.

För att kunna separera de två målningarna behöver man bland annat få tillstånd att skada kyrkväggen som de sitter på. Beskedet om ”Ecce Homos” framtid väntas komma om en dryg vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Mer i ämnet