Foto: Wikimedia commons & TT

Nytt hopp för försvunnen Frida Kahlo-målning

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet om att återfinna den sedan länge spårlöst försvunna målningen La Mesa Herida av Frida Kahlo har fått nytt liv sedan en forskare proklamerat att han kan vara verket på spåren – och menar att han kommer ha återfunnit det inom fem år.

Verket som kommit att bli en slags helig gral på grund av dess spårlösa försvinnande 1955 har skapat huvudbry för forskare i flera decennier. För det var på en resa från Warsawa till Moskva samma år som verket gick upp i rök – och har sedan dess inte synts till annat än på de tre fotografier som hann tas innan försvinnandet och den replika som hänger på Kunstmuseum Gehrke-Remund i Tyskland.

Men nyligen gick forskaren Raúl Cano Monroy ut och berättade att han faktiskt kan vara originalet på spåren, rapporterar Arts newspaper. Och även om han inte direkt är frikostig med vad dessa nya ledtrådar egentligen pekar mot – så är han tydlig med sin förhoppning om resultat.

”Jag tror att min utredning kommer bära frukt inom fem år”, sade han till den mexikanska tidningen Milenio.

”Men med tanke på omständigheterna kan jag inte ge någon vidare information gällande vad jag har på ämnet – jag kan inte säga någonting”, fortsatte han.

Ett av Kahlos största verk

La Mesa Herida, från år 1940, är ett i jämförelse med konstnärens många andra verk ett av de till storleken största – något som gjort dess försvinnande än mer oförklarligt. Motivet, en surralistisk porträttering av en slags middagssituation visar Kahlo själv invid ett bord, med skadade, blödande mänskliga ben, tillsammans med en mängd olika gäster.

Frida Kahlo, som redan i unga år blev kommunist, donerade målningen till Sovjet som en vänskapsgest. Av de sovjetiska tjänstemännen möttes den dock inte av samma känslomässiga förankring. Istället kallade de, enligt The art newspaper, målningen för ”dekadent borgerlig formalistisk konst” och ansåg den olämplig att visa offentligt.

Försvann 1955 på en resa

Det var Kahlos livspartner, konstnären Diego Rivera, som tog initiativet att 1954, samma år som Kahlos bortgång, skicka målningen till Warsawa, Polen, för att där ställas ut tillsammans med andra verk av mexikanska konstnärer. En utställning som kom att bli så pass populär att den började turnera runt till andra länder i det forna Sovjet, och även till Kina.

Men gällande La Mesa Herida tog den sig aldrig så långt. För på resan från utställningen i Polen och till Moskva försvann den spårlöst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.