Foto: Pressbild

Nytt ”universitet” med asylsökande lärare

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska outnyttjad kunskap spridas i Stockholm, genom konstprojektet The Silent University.

”Drygt 270 000 av Sveriges akademiker är födda i ett annat land. Bara hälften av dem arbetar i yrken som motsvarar deras utbildningsnivå. Det är ett stort slöseri med kompetens.”

Det skriver Mikael Damberg (S), gruppledare i riksdagen, på DN Debatt.

Och politikern får medhåll – bland annat från den turkiske konstnären Ahmet Ögüt. Ögüt har bestämt sig för att ta tag i saken, genom att öppna ”universitetet” The Silent University, på ABF i Stockholm.

Asylsökande & papperslösa med examen

I samarbete med Tensta konsthall vill projektet se till att mer kompetens ska kunna komma till nytta.

Ahmet Ögüts alternativa plattform för utbildning drivs av och för asylsökande, papperslösa och flyktingar som har en akademisk examen med sig från sitt hemland, men som inte har fått möjlighet att använda sig av sina specialkunskaper i Sverige.

På The Silent University ska akademiker från olika länder hålla föreläsningar på sitt eget hemspråk, inför alla som kan tänkas vilja lyssna.

Arabiska och uiguriska

Bland annat kommer Fahyma Alnablsi från Syrien att jämföra Sharia och det svenska politiska systemet på arabiska.

”X.A.” som har utbildat sig i Kina ska berätta om hur utbildningssystemet i Xinjiang inte erkänner det uiguriska språket. Den föreläsningen kommer att hållas på just uiguriska.

”Ska fortsätta långsiktigt”

Silent University finns redan både på Tate Modern i London, Maksim Gorkij Theatre i Berlin och på Le 116 i Paris. Ahmet Ögüt är en av initiativtagarna till hela projektet.

I ett uttalande hos Tensta konsthall försäkrar han att ”universitetet” i Stockholmsområdet inte bara är tänkt som ett kul konstprojekt.

– Jag är konstnär, men Silent University är på riktigt och min målsättning är att verksamheten ska fortsätta långsiktigt, säger Ahmet Ögüt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.