På bilden en skulptur av Tony Cragg på Djurgården i Stockholm. Foto: TT

Spred bilder på offentlig konst – döms att böta 750 000

Uppdaterad
Publicerad

750.000 kronor. Det ska Wikimedia betala efter att Patent- och marknadsdomstolen beslutat att sajten ska betala vite och rättegångskostnader för sin databas Offentligkonst.se. Domen är en del av det uppmärksammade stämningsfall som under flera år pågått mellan den ideella föreningen Wikimedia och organisationen Bildupphovsrätt i Sverige, BUS.

Konstverken som visas på de båda sajterna, Wikimedia och Offentligkonst.se, finns på allmänna platser i Sverige. Bilderna är ofta tagna av privatpersoner, men publicerade utan tillåtelse från konstnären.

Det reagerade organisationen Bildupphovsrätt i Sverige, BUS, på och 2014 stämde de Wikimedia 2014 för upphovsrättsbrott, enligt DN.

Åläggs böta 750 000 kronor

I april förra året togs fallet upp i Högsta Domstolen där de fastslog att organisationen Bildupphovsrätt i Sverige får rätt i sin stämning.

Under förra veckan kom vitesdomen i det uppmärksammade fallet och Wikimedia åläggs nu att betala 750 000 kronor i vite och rättegångskostnader.

Fallet har kommit att bli uppmärksammat på grund av att dess utslag som kan komma att tolkas som att konstnärer i och med detta kan stämma organisationer och personer som publicerar bilder på konst i det offentliga utan tillåtelse och utan att betala för det.

Något som väckt reaktioner om att det skulle begränsa det offentliga rummet. Detta eftersom domens verkan skulle kunna innebära att till exempel privatpersoners publicering av bilder av offentliga konstverk i sociala medier kan föreligga stämning.

”Handlar inte om privatpersoner”

Det här är dock något som Eric Forslund, jurist på BUS, i samtal med Dagens Nyheter påtalar som missriktad kritik mot domen.

– Rättsfallet handlar inte om privatpersoner över huvud taget, vi har aldrig haft för avsikt att gå på privatpersoner. Målet handlar om att professionella eller kommersiella företag som använder sig av dessa bilder också ska betala för dem, säger Eric Forslund till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.