Den var länge omtvistad men nu har stadsbyggnadsnämnden i Stockholm bestämt att målningen Fascinate ska skyddas. Foto: Wikimedia Commons/Holger Ellgaard

Första graffitimålningen i Sverige skyddad

Uppdaterad
Publicerad

Graffitimålningen ”Fascinate” blir den första graffitimålningen i Sverige att kulturmärkas.

Den har varit hett omstridd. Målningen i Bromsten i Stockholm som målades 1989 av Tarik Saleh och Circle blev snabbt ikonisk i graffiticirklar.

Den var då norra Europas största graffitimålning.

Ett litet q räddar målningen

Men 2008 slog stadsbyggnadsnämnden fast att målningen stred mot nolltoleransen i i Stockholm. Så när huset som målningen är uppförd på skulle rivas hängde ”Fascinate” löst. För varför skulle man skydda något som kunde uppmuntra till mer graffiti?

Men nu har vinden vänt. I höstas antog stadsbyggnadsnämnden en detaljplan för området som ska omvandlas. I det finns ett litet q och det är det som skyddar verket för framtiden, säger Anna-Karin Ericson, chef för Stockholms stadsmuseums kulturmiljöenhet.

– I och med att man har satt in ett q i en detaljplan finns det ett rivningsförbud. Nu har den ett riktigt bra skydd.

Vill rikta en appell till svenska folket

En av dem som verkat för att skydda ”Fascinate” är graffitiexperten Tobias Barenthin Lindblad. Han är glad över beslutet.

– Det här visar att den som väntar på något gott inte väntar för länge, säger han.

Även om det dröjt sju år sedan han och kollegan Jakob Kimvall skrev till stadsbyggnadskontoret med hemställan om att bevara ”Fascinate”, samt ytterligare tre verk. De andra har han inte hört något om. Men han tror att beslutet att skydda ”Fascinate” kommer få symbolisk betydelse.

– Nu har de visat att det går att skydda ett verk, en del av ett hus, även om man river resten av huset. Så nu kan man verkligen öppna kranen. Jag vill rikta en appell till det svenska folket – om ni har gammalt graffiti som överlevt, så passa på att få det skyddat innan det är för sent!

Parkouranläggning runt om planeras

Stadsmuseet har velat skydda verket sedan 2007. Men först nu kan väggen alltså kallas k-märkt, ett samlingsbegrepp för hus och verk som ska bevaras.

Även om området runt om ”Fascinate” ska förändras. För att väggen ska kunna stå kvar när resten av industrilokalen rivs kommer man att bygga en öppen konstruktion. Runt omkring ska det bli en parkanläggning.

– Och det kommer finnas en del för ungdomar som är parkourinspirerad, säger Anna-Karin Ericson.

Framsynt beställning

Också hon är glad att det har gått att rädda ”Fascinate”. Målningen som från början var ett beställningsverk och alltså en del av byggnaden.

– Fastighetsägaren som beställde verket var framsynt och det är ett intressant verk också med tanke på vilka som gjorde det och när. I dag är nolltoleransen i Stockholm slopad och graffiti ses som en konstform. Men det är första gången i Sverige vad jag vet som graffiti skyddas i en detaljplan, säger Anna-Karin Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.