Fornstaden Palmyra Foto: TT

Palmyra öppnas för turism igen

Publicerad

Världsarvsstaden Palmyra, som blivit hårt drabbad av terrorgruppen IS, kan komma att öppnas upp för turism igen, så tidigt som nästa sommar, enligt syriska myndigheter.

Den historiska staden, gick en gång i tiden under namnet Ökenpärlan och var en av landets mest välbesökta turistattraktioner, med över 150 000 besökare per år. Terrororganisationen IS intog Palmyra 2015 och gick hårt åt de historiska lämningarna och bombade flera historiska monument.

Ett ytterligare stort problem har varit den illegala marknaden för historiska föremål, någonting som har fungerat som en stor inkomstkälla för IS.

Öppnas för turism i sommar

Staden återtogs i mars 2017 och beslutet att återöppna staden för turism offentliggjordes i augusti av Homsprovinsens guvernör Talal Barazi, skriver the Art newspaper. Vidare menade han att myndigheterna har tagit alla nödvändiga åtgärder som behövs för att reparera alla skador i Palmyras äldsta stadsdelar och att staden väntas öppna upp för turism igen så tidigt som i maj 2019.

– Palmyra tillhör världshistorien och inte bara Syrien, avslutar Talal Barazi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer