• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Konstnären Maurizio Cattelans satiriska konstverk ”America”. Foto: TT/AP

Paret Trump ville låna van Gogh-målning – Guggenheim erbjöd guldtoalett

Uppdaterad
Publicerad

New York-museet Guggenheim vill inte låna ut en van Gogh-tavla till det amerikanska presidentparet. Istället erbjuder de en 18-karats, fullt fungerande guldtoalett.

Det är vanligt förekommande att amerikanska presidenter lånar stora konstverk för att sätta upp i Vita huset. Barack och Michelle Obama valde till exempel några abstrakta verk av Mark Rothko och Jasper Johns.

Men när paret Trump ville låna van Goghs ”Landscape With Snow” från 1888, som föreställer en man i hatt som promenerar med sin hund, blev svaret nej. Det rapporterar The Washington Post.

Svaret från konstmuseet Guggenheims curator Nancy Spector var vänligt men bestämt: van Gogh tavlan som Donald och Melania Trump ville sätta upp i Vita Huset kunde tyvärr inte lånas ut. Istället erbjöds verket ”America”: en 18-karats, fullt fungerande guldtoalett.

Toaletten är skapad av konstnären Maurizio Cattelan och har installerats som en av de offentliga toaletterna på Guggenheim, fritt fram för allmänheten att använda. Nu har den varit utställd i ett år och är redo att lånas ut till Vita huset – om Donald och Melania Trump vill ha den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer