Konstnären Saga Berlin Foto: TT

Saga Berlin överklagar graffiti-dom

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober dömdes konstnären Saga Berlin för skadegörelse av en utomhusbassäng i Stockholm. Nu överklagar Saga Berlin och hennes advokat Matilda Bergström domen.

Saga Berlin dömdes till villkorlig dom och 70 dagsböter á 50 kronor. Skadeståndskravet hamnade på 280 860 kronor.

I samband med ett konstprojekt sprejmålade Saga Berlin med hjälp av ytterligare tre personer på botten av en tom simbassäng i Stockholm 2016. Det var tänkt att poolen även skulle saneras som en del av konstprojektet, men saneringen hann inte genomföras och Stockholms stad krävde initialt över 300 000 kronor för saneringskostnaden.

Redan i samband med domen i slutet av oktober berättade advokat Matilda Bergström att de skulle överklaga domen och nu har överklagan skickats in till Södertörns tingsrätt.

Bör frikännas från ansvar

Lokaltidningen Mitt i skriver att Berlin och Bergström i första hand anser att Berlin bör frikännas från ansvar för grov skadegörselse. I andra hand vill de att påföljden lindras.

De anser även att skadeståndet ska minskas, jämkas eller tas bort med tanke på Saga Berlins ekonomiska situation. Saga Berlin skadades i terrordådet på Drottninggatan i april 2017 och har sedan dess varit heltidssjukskriven.

I överklagan står det även att poolen var i dåligt skick innan den sanerades och nu är i ”avsevärt” bättre skick. Därför anser advokaten att skadeståndet bör reduceras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer