”Sexualitet eller oskyldig barnlek”

Uppdaterad
Publicerad

En vild tonårsfest i en skogsglänta, sexdyrkan och 300 halvmeterstora myror som invaderar Wanås slott. Årets nya utställningar på Wanås skulpturpark i Skåne rör sig mellan dröm och mardröm, migration och invasion.

Skulpturgruppen ”In Dreams” är Nathalie Djurbergs och Hans Bergs första utomhusverk och visas nu i Wanås slotts skulpturpark.

– Det här verket handlar om förändring. Det är som en tonårsfest ute i skogen, då man befinner sig någonstans mittemellan barn och vuxen och ingenting är klart än. Alla färger är jätteglada och starka, därför tänker jag på verket som en tonårsfest då allt är lite överdrivet, säger Hans Berg.

– För mig är verket sexuellt. Men det som är så fint är att man kan komma hit och också ta ett ekollon för enbart ett ekollon och en banan behöver inte vara något annat än en banan, säger Nathalie Djurberg.

Nathalie Djurberg är en av Sveriges mest internationellt uppmärksammade konstnärer. Hans Berg, känd som ena halvan av technoduon ”Knutsson Berg”, har komponerat musiken till Djurbergs verk sen 2004.

– Hans musik sätter konsten i ett annat tillstånd. Utan musiken är det mycket lättare att hålla sig distanserad, därför är den extremt viktig, säger Nathalie Djurberg.

Migrationskonst

I 29 år har Wanås konst i nordöstra Skåne låtit nordiska och internationella konstnärer skapa platsspecifik konst i skulpturparken. I dag finns över 50 permanenta verk i parken.

Nytt för i år är att själva slottsbyggnaden för första gången blir en del av konsten. Det är den colombianska konstnären Rafael Gomezbarros som låter sätta upp 300 halvmeterstora myror på slottsfasaden. Myrorna fastnade dock i tyska tullen och installationen är därför inte klar när vi träffar konstnären.

– Som alla immigranter fastnade myrorna på vägen, säger Gomezbarros.

Gomezbarros verk ”Casa Tomada” som betyder ”intaget hus” och handlar om just migration och invasion.

– Myrorna representerar frihet. Genom dem återupprättar vi immigranterna som individer som fallit offer för våld, rotlöshet och interna konflikter i sina hemländer, säger Gomezbarros.

Hans konstnärliga myror har invaderat offentliga byggnader i Colombia och i flera andra länder i Sydamerika.

– Majoriteten av byggnaderna som invaderats av myror har en direkt koppling till immigration, säger han.

Ett sexuellt verk om kroppsdyrkan

Inne i Wanås konsthall visas Djurbergs och Bergs nya stopmotionverk med titeln ”Worship”.

– Installationerna som visas i utomhus, i skogen, är ganska ambivalenta. De kan antingen handla om sexualitet eller om oskyldig barnlek. Filmen ”Worship” däremot, handlar tydligt om sexualitet, säger hans Berg. 

– Skrapar man på ytan till det som verkar jätteplatt, till exempel hip hop-videos som kan kännas banala och kvinnoförnedrande, så finner man en dyrkan av kroppen. Detta verk är en undersökning av den dyrkan, säger Nathalie Djurberg.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer