Konstnären Sharon Lockhart skildrar vardagen

Publicerad

Sharon Lockhart ställer ut på Bonniers konsthall i Stockholm. Kulturnyheternas konstkritiker Ingela Lind har varit där.

Den amerikanska konstnären Sharon Lockhart har i 20 år varit tongivande på den internationella konstscenen. Med sina filmer och fotografier skildrar hon vardagen på olika platser.

Men den 50-åriga konstnären har inte visats mycket i Sverige. Nu presenterar dock Bonniers Konsthall en separatutställning med Lockhart. Kulturnyheternas konstkritiker Ingela Lind har sett den.

– Sharon Lockhart är en konstnär som egentligen arbetar som antripolog. Hon bor mellan ett och tre år på ett ställe som hon gör ett porträtt av. Hon filmar vardagen, aldrig en dramatisk historia utan det är väldigt mycket anti, säger Ingela Lind.

”Visar de förbisedda barnen”

– Hennes stora tema idag är barn och barndomen men ingen idealbild utav barndomen utan det handlar om de förbisedda barnen. De som leker alldeles autonoma lekar.

Ingela Lind nämner ett exempel när Sharon Lockhart filmat några barn på en bakgård i en sliten industristad i Polen.

– Hon ställer kameran i vinkel och så filmar hon dem i timmar. De här barnen har ett eget liv. Hon menar också, vilket man ser i utställningen, att barnen har en egen värld och att de måste få ha sina egna lagar och leva ut fullständigt – en slags 1900-tals utopi.

”En ovanlig utställning”

– Så här brukar inte utställningar se ut idag. Det är en stilla och inåtvänd utställning vilket är väldigt ovanligt. Ingen aktion och inga häftiga klipp, och det är fullt med trösklar. Först tycker man när man kommer in här att det är lika svårtillgängligt som när de här barnen läser blindskrift (visar på bild) och ser djupt in i sig själva, men sen ser man att Sharon Lockhart egentligen har arbetat med målningar som målningen där alla grässtråna och alla barren ligger i väldigt märkliga ornament och man har lust att sjunka in i det. Som en av alla tidernas mystiker säger hon: se världen, se människan.

Sharon Lockarts uställning pågår 16 april – 29 juni.

Se ett inslag från utställningen ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer