Shia LaBeouf ska bo i den här lilla stuga i Lappland i en månad. Foto: TT & Kiasma Museum

Shia LaBeoufs nya konstprojekt – ska bo ensam i stuga i Lappland

Publicerad

Hollywoodskådisen som varit lite eljest de senaste åren fortsätter söka nya konstnärliga uttryck. Nu ska han bo ensam i en liten stuga i finska Lappland en månad. Kulturnyheterna ger blickar tillbaka på skådespelaren som de senaste åren ihärdigt försökt stöpa om sig till konstnär.

Sedan Berlin-premiären av Lars von Triers ”Nymphomaniac” på filmfestivalen i Berlin för tre år sedan har skådespelaren Shia LaBeouf varit lite... annorlunda.

Efter presskonferensen – där LaBeouf på frågan om vad han tyckte om filmens många sexscener svarade med ett obegripligt citat av fotbollsstjärnan Eric Cantona och sen lämnade podiet – kom han till röda mattan med en papperspåse på huvudet.

Skådespelaren Shia LaBeouf poserar med papperspåse när filmen Nymphomaniac visades på Berlins filmfestival.

På kassen stod ”I'm not famous anymore” (Jag är inte känd längre) och snart efteråt kom ett uttalande från skådespelaren om att han lämnar offentligheten.

Startat konstkollektiv

Det gjorde han dock inte. Transformers-stjärnan har sedan dess använt sitt kändisskap och sin Hollywoodstatus till att göra mer eller mindre lyckad perfomancekonst tillsammans med konstnärskollegorna Nastja Säde Rönkkö från Finland och britten Luke Turner.

Det visade sig också att både skådespelet på presskonferensen och papperskassen på huvudet hörde till ett konstprojekt som trion sen fortsatte att arbeta med.

Spelar ilsket tennisess

Shia LaBeouf har heller inte slutat göra film. Han är snart aktuell i – och förstås klippt och skuren för – rollen som det obstinata tennisesset John McEnroe i den svensk-danska filmen ”Borg vs McEnroe”.

Sverrir Gudnason spelar Björn och Shia LaBeouf som spelar John McEnroe Foto: Adam Ihse/TT

Men det är hans konstprojekt som fått mest utrymme i pressen. Även om vinkeln oftast varit ”knäpp hollywoodgök försöker vara annorlunda” så tyder hans ihärdighet på att han menar allvar med att lägga om, eller i alla fall utvidga, karriären.

Konstkollektivet LaBeouf, Rönkkö och Turners förra projekt, det Trump-kritiska ”He will not divide oss” (han ska inte splittra oss), var det en hel del gruff kring i vintras. Bland annat greps LaBeouf själv av polis i New York i januari i samband med premiärvisningen av verket.

Ensamma tillsammans

Nu deltar konstkollektivet i den finska utställningen ”Ars17” på Kiasma-museet i Helsingfors. Fast Shia Labeouf och kollegorna är inte där. De har isolerat sig i varsin liten stuga i finska Lappland.

Deras enda kontakt med yttervärlden är via museibesökarna i den finska huvudstaden som kan chatta med de månadslånga eremiterna norröver. Verket kallas ”Alone togehter”, alltså ensamma tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer