Självhjälpssida ska guida lata konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

Ida Rödén har startat en frågespalt för konstnärer. Och hon tycker att många konstnärer är för oambitiösa.

En vetenskapsman hittar muterade djur i Västerbotten efter ett meteoritnedslag. Missbildade domherrar och fladdermöss och laxar. Det är upplägget i Ida Rödéns senaste konstprojekt, som ställs ut på Härnösands konsthall nästa år. Hon tog examen 2011, och har sedan dess jagat utställningar och sökt stipendier.

Fixat konstsupport

Hon har också startat en frågespalt, Konstsupporten, i konsttidskriften Volym. Där svarar hon på frågor som ”Hur behåller jag motivationen?”,  ”Hur fungerar crowdfunding?” och ”Hur man får ihop familjelivet med konstnärskapet?”. Ida Rödén vill peppa andra konstnärer – men också få dem att ta för sig mer. Många konstnärer är för oambitiösa och lata, menar hon.

– Om man är villig att leva på små medel så har man möjlighet att häcka i sin atelje utan att anstränga sig för att visa sin konst. Det tycker jag är ganska tråkigt. Jag tycker att man ska anstränga sig, säger hon.

Att säga att konstnärer är lata är väl lite kontroversiellt? Vad har du fått för reaktioner på det här?

– Jag tycker inte att man ska vara rädd för att säga sådant som är kontroversiellt. Det är så tråkigt. Men jag tror de flesta tycker att det är ganska befriande. Jag fick en kommentar från en som tyckte att jag var som en frisk släkt som kom och rörde till lite.

Får mothugg

Men att konstnärer skulle vara slöa är en bild som inte delas av Jenny Berntsson. Hon har varit verksam som konstnär i sex år, och jobbar främst med skulptur och teckning.

–Jag känner inte igen mig i den bilden alls. mina närmsta kollegor jobbar jättehårt. för att nå ut och för att hitta nya möjligheter, säger hon.

Jobbat extra

Sedan Jenny Berntsson tog examen från Kungliga Konsthögskolan har hon haft uppdrag som konstnär, men också jobbat extra som bildlärare och på museum. Och jobbat gratis i olika konstprojekt, eftersom hon ofta lagt ner mer tid än hon fått betalt för.

– Nu har jag fått ett stipendium till i höst så jag känner att nu kan jag fortsätta lite till, så det är hela tiden det här, kan jag hålla det här ett år till eller måste jag söka ett nytt brödjobb, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.