Matias Varela och Gustaf Skarsgård ska spela Johan Persson och Martin Schibbye i filmen 438 dagar. Foto: TT

Skarsgård och Varela blir Schibbye och Persson

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Ganslandt regisserar filmatiseringen av Martin Shibbyes och Johan Perssons bok 438 dagar. Huvudrollerna som de två journalisterna görs av Gustaf Skarsgård och Matias Varela.

Att Shibbyes och Perssons bok 438 dagar från 2013, om deras tid i fångenskap i Kalityfängelset, skulle bli film stod klart för några år sedan.

Nu är det även klart med regissör och skådespelare.

Bakom kameran står Jesper Ganslandt, (”Farväl Falkenberg”, ”Apan” ”Jimme”) och huvudrollerna görs av Hollywoodsvenskarna Gustaf Skarsgård och Matias Varela.

Gustaf Skarsgård är samtidigt aktuell i HBO-serierna ”Vikings” och ”Westworld” och Matias Varela i Netflix drogdrama ”Narcos.

Peter Birro står för manusbearbetningen av boken.

– Johans och Martins historia är så viktig för mig att berätta eftersom den ställer en massa obekväma frågor om Sveriges roll i världen, säger han i ett pressmeddelande från SF Studios.

– Men framför allt så handlar det om deras vänskap, om hur man överlever i en livsfarlig situation och om de omöjliga val man tvingas göra för att rädda sitt liv, när man inser att man blivit brickor i ett storpolitiskt spel.

Filmen ska spelas in under sommaren i Sverige och Sydafrika och beräknas få biopremiär hösten 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.