”Skippa mässan men kolla in auktionen”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Stockholms designvecka och nyskapande formgivning är i fokus runtom i huvudstaden. Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist har förkovrat sig i utbudet.

Mellan den 3 och 9 februari hålls den årliga Stockholm design week. Huvudsätet är återigen Älvsjömässan med omkring 750 utställare från olika håll i världen. Men konstkritikern Dennis Dahlqvist tycker att de bästa utställningarna sällan finns på mässan.

– Trots att årets specialutställning innehåller många duktiga formgivare, som Thomas Bernstrand och Louise Hederström, är den förvånansvärt intetsägande. Den har inget riktigt ”statement” utan blir bara en avslagen produktparad, säger han.

Polsk nykomling favorit

I avdelningen Greenhouse på Älvsjömässan ställer oetablerade formgivare ut sina alster, och enligt Dennis Dahlqvist är det där mässans guldkorn finns. Kosmos Project är en designbyrå grundad av polska Ewa Bochen och Maciej Jelski. Tillsammans visar de en vävnad som bygger på urgamla, magiska fruktbarhetsriter.

– Det handlar om en tid då människan hade ett betydligt innerligare förhållande till naturen. Ett alster som känns lite malplacerat på mässan, säger Dennis Dahlqvist.

Örnsbergsauktionen lyckad

Dennis Dahlqvist tycker att Kosmos Project hade passat bättre på Örnsbergsauktionen, som han kallar den främsta tummelplatsen för ung, konceptuell form i Stockholm.

– Tidigare var det en sorts klubb för inbördes beundran. Men efter att de flyttat till Konstakademien och bjudit in en rad äldre formgivare känns utställningen mycket mer dynamisk. Så skippa mässan och kolla in auktionen istället – utan tvekan den bästa grejen på hela designveckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer