”Kvinnoförnedrande” staty kan rivas

Uppdaterad
Publicerad

Konstverket ”Livets brunn” i centrala Skövde bör rivas eller flyttas. Det kräver kommunens konstchef, som menar att statyn är kvinnoförnedrande.

Det var på en paneldebatt i måndags som Skövde kommuns konstchef Ingemar Arnesson sa att verket bör rivas, det skriver Skaraborgs Allehanda idag.

– I den samtid vi lever i behöver vi lyfta frågorna om jämställdhet och mångfaldsperspektivet, säger Ingemar Arnesson till Kulturnyheterna.

Men att det skulle handla om att vilja riva statyn vill Ingemar Arnesson tona ner.

– Vi talar inte om att stoppa någon konstnärlig frihet, det vill jag betydligt markera. Jag driver inte frågan om att riva eller flytta stayn. Jag driver frågan att lyfta frågeställningen kring tolkningen, säger han.

Det handlar om fyra statyer av skulptören Ivar Johansson på Hertig Johans torg  i Centrala Skövde som invigdes 1950. Det är kvinnoporträtten som väcker känslor. I statyn ”Våldet” står en naken man med en piska i handen över en naken kvinna.

Konstchef Ingemar Arnesson får medhåll från riksdagsledamoten Monica Green (S). ”Ta bort Livets brunn i Skövde, den är kvinnoförnedrande”, skrev hon på Twitter. Men även hon tonar ner sin uppmaning.

– Den är väldigt våldsam och den skapar debatt nu tack vare konstchefen. Det är ju bra men frågan är om vi ska ha en sådan staty i mitten av Skövde. Men i dagsläget är jag inte beredd att förslå en sådan sak. Jag välkomnar istället debatten, säger Monica Green.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer